Theaterverslag: Adres onbekend.
Theaterverslag 'Adres onbekend'
Op 28 januari 2020 kwamen Wim Stevens en Erik Burke bij ons op school een toneelstuk brengen 'Adres onbekend'. Het toneelstuk is gebaseerd uit het boek 'Adres onbekend' dat bestaat uit brieven. Het boek is geschreven door Katherine Kressmann Taylor. Dit boek is geschreven voor dat de 2de wereldoorlog was begonnen. Erik Burke vertolkte de rol van de Duitse vriend en Wim Stevens was de Joodse Amerikaan uit San Francisco.
Het thema van dit toneelstuk is briefwisseling tussen 2 vrienden. Adres onbekend is geschreven als een reeks brieven tussen een joodse Amerikaan die in San Francisco woont en zijn voormalige zakenpartner en vriend naar Duitsland, zijn thuisland, is teruggekeerd. De brieven dateren van voor de 2de wereldoorlog van november 1932 tot maart 1934. De hoofdrolspelers zijn de Duitser (Erik Burke) en de Amerikaan (Wim Stevens). Een ander personage die niet aanwezig was in het toneelstuk was de zus van de Amerikaan en de minnares van de Duitser. Ook zij was een joodse. In het begin van het verhaal waren ze 2 gewone vrienden maar naar mate de toestand in Duitsland verslechterde, begon de vriendschap te minderen. Na een tijdje wordt de Duitser de antagonist (tegenspeler) door de situatie in Duitsland. Hij wou geen contact meer hebben met de Amerikaan doordat hij in Duitsland als onrein werd gezien omdat hij een jood was. De Duitser wou geen vriendschap meer met de Amerikaan en verbrak ook het contact en zei dat hij alleen nog maar berichten mocht schrijven via de bank voor geldzaken.De Amerikaan was er kapot van en zeker wanneer zijn koppige zus wel naar Duitsland vertrekt. Ze was in een gevaar en zijn goeie vriend kon hem niet helpen want hij wilde niets meer horen van die Jood. Na een lange tijd is gebleken dat zijn zus is vermoord door de SA doordat de Duitser haar niet wou binnenlaten. De Amerikaan heeft daarna wraak genomen door telkens brieven te schrijven met een soort code in. Door deze brieven kwam de Duitser in problemen omdat er vragen begonnen te stellen over deze codes.De volgende brief van de Amerikaan is ongeopend terug aangekomen bij de Amerikaan. Dit was het moment dat de Amerikaan besefte dat zijn goeie oude vriend vermoord was. Het einde is wat triestig ook al is dit de verdiende wraak van de Amerikaan. Hij heeft wraak kunnen nemen voor zijn zus en hun vriendschap maar hij is ook zijn oude vriend verloren.
De kostuums die werden gedragen lieten je meer meeslepen in het verhaal en zo kon ik het mij beter voorstellen. Het waren wat oudere kostuums met bretellen en wat bruine tinten. Dit paste ook bij hun rol in het verhaal want het waren 2 zakenmensen. Er werd buiten de acteurs niets anders van geluiden gebruikt tijdens het toneelstuk. Er was voor elk van de 2 personages een klein decortje gemaakt. Het ene decor was in San Francisco, het bureau van de Amerikaan en het ander decor aan de andere kant van de ruimte was een zetel van de Duitser. Dit moest waarschijnlijk zijn bureau of woonkamer voorstellen. Het decor was niet groot maar het was belangrijk in het verhaal. De 2 personages schreven of lazen daar hun briefen naar elkaar. Het belangrijkste in heel het verhaal waren de brieven die naar elkaar werden geschreven want daar gaat het verhaal uiteindelijk over.
Ik vond dit een zeer mooi toneel met een heel mooi verhaal. Ik vond dit de moeite waard om eens te zien. Het was ook eens iets anders dan bijvoorbeeld een film. De acteurs hebben dit ook heel mooi overgebracht naar ons en een er mooi en interessant toneelstuk van gemaakt. Het was goed in elkaar gestoken en maakte het boek meer dan gewoon brieven voorlezen.Ik ben blij dat we met de school dit toneel hebben kunnen kijken.
Reacties
Een reactie posten